Страх 21 століття: трипофобія
Автор: admin 0

Страх 21 століття: трипофобія

Величезна кількість страхів відома сучасній психології.

Однією з найпоширеніших і незвичайних фобій є побоювання дірок. Чули про таке?

Справа в тому, що ті, хто страждає на трипофобію, рідко здогадуються про свою психологічну проблему. Почуття страху виникає лише у разі потрапляння до зони видимості кластерних дірок за умови певних чинників. Про лікування шкірної трипофобії розповідається в цій статті https://nektarnik.com.ua/shho-take-tripofobiya-u-lyudini-oznaki-tripofobii-na-shkiri-foto-likuvannya-shkirnoї-tripofobii/.

Трипофобія: норма чи патологія?

Відповідь на запитання знає обмежена кількість людей, оскільки цей термін було запропоновано відносно нещодавно (2004 року). Найчастіше згадане поняття означає страх великої кількості отворів в органічних об’єктах (наприклад, бульбашок у тесті, наривів на шкірі та ін.). Страх формується на генетичному рівні, адже в минулому за рахунок надмірного побоювання до всього незвіданого предкам Homo sapiens вдалося вижити, еволюціонувати, перетворитися на домінуючий вид на планеті.

За результатами дослідження, вчені також змогли з’ясувати, що фобія отворів є одним із захисних механізмів людини. Виявляється такий механізм на інстинктивному рівні.

Висновок один: трипофобія захворювання з історією. Вона зародилася багато століть тому.

Причини цього страху криються в підсвідомості людини і виявляються лише за певних стресових ситуацій. За результатами досліджень Коула та Уїлкінса, фобія кластерних отворів частіше діагностувалася у людей, у житті яких відбувалися травмуючі ситуації.

Прикладом може бути укус бджоли в дитинстві і наступні ознаки набряклості місця укусу або переляк від плямистої собаки або іншої тварини.

Страх 21 століття: трипофобія

Причини виникнення фобії

Від чого і як з’являється тріпофобія поки що достовірно невідомо. Проте, проведені наукові дослідження виявили, що у мозку людини є спеціальний відділ, відповідальний продукування емоцій побачивши накопичення отворів. У нечисленної групи людей (приблизно 10-20% від загальної кількості) він розвинений набагато сильніше, у результаті виникає своєрідна захисна реакція.

Існує ще одна теорія, чому з’явився страх отворів та дірок у тілі. Він спочатку присутній у всіх приматів, сповіщаючи їх про серйозні хвороби, необхідність лікування. Приміром, численні шкірні нариви сигналізують мозку мавпи про зараження личинками під епітеліальними покривами. Цю здатність успадкували і деякі люди, внаслідок чого трипофобія не вважається серйозним психофізичним відхиленням.

Симптоматика захворювання

Трипофобія, симптоми якої до кінця не вивчені, є однією з наймолодших фобій, причому багато авторитетних фахівців досі відмовляються включити її до списку захворювань. Індивід, схильний до розглянутої недуги, найчастіше відчуває такі стани:

  • сплески страху чи панічних атак;
  • тривале відчуття занепокоєння;
  • прискорене серцебиття;
  • сильне запаморочення;
  • підвищену пітливість;
  • нервозність.

Трипофобія у людей може супроводжуватися серйознішими наслідками для здоров’я. Якщо на ранніх стадіях розвитку захворювання пацієнт відчуває сильне занепокоєння з усіма фізіологічними симптомами, то в міру прогресування недуги додаються свербіж, почервоніння шкіри, м’язові спазми або конвульсії. У крайній формі хвороба призводить до втрати свідомості, утрудненого дихання, розладу координації та психологічних відхилень (депресії, замкнутості, небажання виходити на вулицю). Ознаки трипофобії можуть значно відрізнятися, тому поставити точний діагноз під силу лише досвідченому фахівцю.

Чи можна вилікуватись трипофобію?

На жаль, самостійно впоратися із захворюванням можуть лише одиниці, адже недуга виникає на рівні підсвідомості, яку багато людей контролювати не в змозі. Як основні заходи, що сприяють подоланню трипофобії в домашніх умовах, варто насамперед відзначити:

  • медитацію;
  • релаксацію;
  • ситуаційні тренування.

Важливо підготуватися до нападів, оскільки вони зазвичай відбуваються в самий невідповідний час. Нерідко трипофобія на тілі людини спричиняє свербіж або почервоніння, тому необхідно носити з собою протиалергічні препарати, що знижують дискомфортні відчуття. Крім того, завжди під рукою повинна бути чиста вода, нашатирний спирт або інші засоби, які допоможуть вам швидко прийти до тями при непритомних станах.