Вино з пелюстків троянди
Автор: admin 0

Вино з пелюстків троянди

Літо вступає дедалі більше у свої права! Спіють перші ягоди, починають цвісти садові квіти, а разом із ними і степові. Степ зараз стоїть красуня! Різноманітністю трав можна лише захоплюватись. Ми вже заготовили Чабрець, Звіробій для лікувальних цілей.

Є в нас у цю пору в степу ще одна важлива справа-збір пелюсток троянди. Запитайте мене – варення варити? Ні, дорогі сусіди, варення не зовсім наш профіль. Якщо ми винороби, то вино, настоянки та інші смаколики ми робимо з усього, що росте у нас і в окрузі.

Багато років тому, виїжджаючи в степ за травами, ми натрапили на посадку рожевих кущів, мабуть, були на цьому місці раніше дачі. Дач давно немає, а троянди смиренно ростуть на кинутих ділянках. Не знаю, що за сорт, але надзвичайно запашні.

Нам прийшла ідея, зробити з них якийсь напій. Надра інтернету видали нам адекватний, як нам здалося рецепт, спробували, зробили, як веліла дівчина з ролика, і, диво! В нас вийшло! Та не просто вийшло, а ще наш витвір мав шалений успіх на ярмарку.

Розібрали за перші п’ять хвилин торгівлі. А наступного року підійшов сором’язливий хлопець, простяг торішню етикетку і попросив такого ж напою. Забрав одразу п’ять пляшок.

Я особисто не дуже люблю солодкі напої, сухе вино якось більше мені до смаку, але під настрій зі смачним десертом можу чарочку і занапастити вина з пелюстків троянд. Строго кажучи, за технологією приготування це ближче до настоянки чи домашнього лікера. Але звучить красивіше – “Вино з пелюстків троянд”. Ну, я думаю, ви ж не будете чіплятися до назви, головне ж зміст напою. Ще кілька рецептів приготування вина дивіться тут https://supercomputer.com.ua/?p=37905.

Вино з пелюстків троянди

Приступимо до приготування.

Розрахунок дається на 100г пелюсток троянд. Відповідно, якщо у вас кількість пелюсток більша, то кількість інших інгредієнтів ви збільшуєте пропорційно.

  • Пелюстки троянд-100г
  • Лимонна кислота -1ч.
  • Спирт(96 градусний)-60мол
  • Вода 460мл
  • Цукор-140гр

Вважається, що збирати троянду необхідно, коли вона ще в бутонах, ароматика та насиченість кольору буде сильнішою. Ми збираємо все, що на момент збору є, і бутони і квіти, що розпустилися, головне, не брати мляві відцвілі. Зібрані бутони троянди (повторюся, троянди мають бути запашні з сильним ароматом) поділяємо на пелюстки, нижню зелену частину видаляємо.

Далі зважуємо наші пелюстки і відповідно до кількості додаємо прямо в пелюстки лимонну кислоту. У мене вийшло 2,5 кг, відповідно, я додала 25 чайних ложок лимонної кислоти

Ставимо потрібну кількість води, у мене вийшло 11,5 літрів на вогонь, і доводимо до кипіння.

Коли вода закипить, заливаємо наші пелюстки, добре перемішуємо та забираємо у прохолодне місце. Там наш майбутній напій коштує два дні, не забувайте його періодично помішувати, бажано тричі на день.

Після того, як два дні ви сумлінно заважали пелюстки, діставайте їх на світ божий, віджиматимемо.

Віджимайте, як вам зручно, я відкидала їх на сито, після того, як стікала самоплив, дотискала руками. Ця процедура зовсім не складна.

Після того, як усі пелюстки віджали, отриману рідину прекрасного рожевого кольору відфільтровуємо через дрібне сито або марлю.

У каструлі з невеликою кількістю нашої рожевої води розчиняємо потрібну нам кількість цукру, у мене вийшло 3,5 кг. Скажу чесно, мені здається цукру забагато за рецептом, і я зменшую порцію, цього разу поклала рівно 2.5 кг. Сироп можна трохи нагріти, щоб цукор краще розійшовся. Отриманий сироп, що остигнув, додаємо в рожеву воду, додаємо необхідну кількість спирту. Для мого обсягу знадобилося за розрахунками 1,5 літри, але й зі спиртом я обережну, додала 1,2 літри. Тут якраз той випадок, коли краще не доповісти, аніж переборщити. Поки напій наполягатиме, можна підкоригувати і цукор і спирт, якщо здасться недостатньо.

Отримане наше Рожеве вино, як я його називаю, прибираємо в прохолодне місце, де він повинен нудьгувати місяця зо два.

Через тиждень провідайте його, спробуйте і вирішіть додати цукор або спирт, якщо ви, як і я, вирішили зменшити кількість, чи ні. Після двох місяців ув’язнення напій висвітлиться, випаде невеликий осад. Потрібно наше вино зняти з осаду. Потім дивіться самі, можна розлити по пляшках чи зберігати у банку.